Här sprider 5-åriga Svea kärlek hos 95-åriga Inga Lisa

På Grönbodahemmet i Storå har de boende fått starka band till barnen på Lysmaskens förskola. Varannan vecka träffas gammal och ung efter ett initiativ från socialförvaltningen.
– Det betyder jättemycket för de äldre, säger Jennifer Sparrehag, enhetschef på Grönbodahemmet.

Det blir inte så mycket sötare än när femåriga Svea kramar om 95-åriga Inga Lisa Algotsson. Efter flera besök på äldreboendet har de båda funnit varandra.

– Hon känner igen mig och kommer springande till mig när hon ser mig, säger Inga Lisa och skiner upp.

Nästa vecka fyller hon 96 år. Att få möta de små barnen lyfter hela hennes tillvaro.

– Oj, oj, oj vad gammal jag blir. Men jag får nog leva lite till och vara här med dig och de andra barnen, säger Inga Lisa och ler mot Svea.

Satsningen utökas

Träffarna mellan barnen och de äldre har slagit ut så väl att fler förskolor och äldreboenden kommer att kopiera konceptet.

– Det är jätteroligt att få se de här fantastiska mötena och det livar verkligen upp i vardagen. I början visste vi inte hur det skulle tas emot. De ser fram emot det här eftersom det blir liv och röslse. Allt från att pyssla till att rita och sjunga. Det betyder jättemycket, Jennifer Sparrehag, enhetschef på Grönbodahemmet.

Vad tror du barnen får ut?

– Jag tror att barnen tycker det är roligt att se hur de äldre bor och höra om deras vardag och när de själva var små och växte upp. Det har varit fantastiskt att se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *