Teater i Ösarhyttan

Föreställningen – som ännu inte fått något namn – har premiär 27 juni och tanken är att spela minst sju föreställningar fram till 5 juli.

Föreställningen kommer att handla om vad som utgör centrum och vad som är periferi, förklarar Stefan Jansson: ”Bergslagen har för nästan ett ögonblick sedan varit fullständigt livsavgörande för Sveriges framgång och ekonomiska välstånd.

Ramsberg har – precis som Bergslagen – utgjort en mittpunkt, ett hjärta, ett centrum. Helt plötsligt utgör Ramsberg världens utkant som bara syns i media genom nedläggningar och besparingar.
Vem och vad avgör vad som är mittpunkt och centrum?
Kanske kommer vi i föreställningen fram till att just Ösarhyttan är centrum i världen?”

Många historiska personer passerar revy i föreställningen: Krister Klasson Horn af Åminne (rättshaveristen på Gammelbo gård), bergsrådet Daniel Tilas, Lasse-Maja (vår första offentliga trans-person), Elsa Beskow och många fler.

Förberedelserna är redan i full gång. Repetitionerna börjar i januari för att gruppen sedan tillsammans ska jobba fram föreställningen som har premiär 27 juni med sju föreställningar inplanerade fram till 5 juli.

Spelplats för föreställningen är maskinhallen ”Globen” som ligger invid Ramsbergs Maskiner i i Ösarhyttan (mellan Ramsberg och Stråssa).

Projektet är ett samarbete mellan Bergslagens Spektakelteater, Ramsbergs Maskiner, ABF och Ramsberg en bygd i Bergslagen.

För mer information om Bergslagens Spektakelteater –  kontakta föreningens ordförande Björn Johansson (bjorn@danshyttan.se).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *